Prinsenhof historie

In Den Haag Nieuw Centraal aan de Beatrixlaan ligt het Prinsenhof. Een grootstedelijk ensemble met werken, wonen, voorzieningen en recreëren die de skyline van Den Haag tekent met zijn slanke torens. Een ontwerp volgens ‘needle strategy’ die Robert Krier in de jaren negentig introduceerde voor het nieuwe centrum van Den Haag. Door deze menging van functies en dichtheid van programma werd het grootstedelijk karakter versterkt. Hiermee kreeg Den Haag niet alleen een functioneel gebouwencomplex maar ook een beeldmerk.

Het gebouwencomplex werd door drie architectenbureaus vormgegeven in een workshop met de Spaanse stedenbouwkundige Joan Busquets. Kraaijvanger Urbis ontwierp de dubbeltoren. Rijnboutt ontwikkelde de woningen. Atelier PRO was verantwoordelijk voor de kantoren met de corporate garden, het hotel en de dubbele parkeergarage onder het gehele plan.

Start van de bouw was in 2001 en de torens zijn opgeleverd tussen 2005 en 2006. De torens hebben een hoogte tussen de 50 en 110 meter. Het programma bestaat uit het World Trade Centre, 207 appartementen, viersterrenhotel, restaurants, 60.000 m2 kantoren, 2.000 m2 winkels, 1070 parkeerplaatsen en tal van voorzieningen zoals crèche, health center, vergaderfaciliteiten en stomerij. Voorzieningen liggen in de plint zodat de straat geen gesloten gevels heeft op ooghoogte.

Om de stedelijkheid te benadrukken kreeg het gebouw donkerrode baksteen en verticaal gepositioneerde ramen. Door deze ramen dringt het natuurlijke licht diep naar binnen. Aan de binnenzijden werd een lichtkleurige steen toegepast. Het hele gebouwencomplex kreeg het stoere stedelijke karakter van baksteengebouwen uit de eerste helft van de vorige eeuw. Een karakter en sfeer die passen bij het downtown van Den Haag en samenhang in de omgeving.

Centraal in het plan zijn de drie atria. Deze zijn deels ingericht als een corporate gardens, die een spilfunctie vervullen, niet alleen voor het plan maar ook voor de omgeving. Deze ruimten zijn voorzien van een glasdak die het licht diep in het ensemble laat doordringen. Deze corporate gardens zijn belangrijke kwaliteitsdragers van het plan, het biedt ruimte voor verschillende activiteiten maar garandeert ook doorzicht vanaf de Beatrixlaan naar de woningen. Onder het gehele complex is een parkeergarage in twee lagen voor ruim 1.000 auto’s voor zowel de kantoren, het hotel als de woningen. Een expeditiezone biedt de mogelijkheid vrijwel al het expeditieverkeer ondergronds op te lossen en daarmee de rommeligheid op straatniveau te voorkomen. De duurzaamheidsmaatregelen in dit project hebben geleid tot een gemiddelde GPR score van 8.1.

Opdrachtgever

BPF Bouwinvest

Locatie

Awards

Nominatie Nepron (locatie ontwikkelingprijs) 2007
Nominatie BNA Gebouw van het Jaar 2006

Kosten

€ 71.912.450,-

Grootte

85.000 m2

Periode

1999 – 2005

Oplevering

2005